Днешния урок ще е много необичаен, малко по-дълъг и изпъстрен с множество примери
Знаем че добрата история се запомня по-лесно и дава дълго отражение в живота на човек, което е много по-ценен начин за предаване на нови идеи, в сравнение със сухата теория.

258. Когато е в блуждаещо състояние, преди да започне ново телесно съществуване, Духът притежава ли осъзнатост и прозорливост за онова, което ще му случи в хода на земния живот?
„Той сам избира вида на изпитанията, които ще премине и в това се състои неговата свободна воля.“
258 а) Тогава не е Бог, който му налага превратностите в живота, като едно наказание?
„Нищо не се случва без Божието разрешение, защото Бог е установил всички закони, които управляват Вселената. Сега може да попитате защо Бог е постановил този закон, а не онзи. Давайки свободата на Духа да избира, Бог му оставя цялата отговорност за неговите действия и последствията, които те водят. Нищо не пречи на бъдещето; пред него са отворени еднакво свободно и пътя на доброто, както и този на злото. Ако той се поддаде, ще има утехата, че не всичко е приключило и че божествена доброта му дава свободата да започне от начало това, което е било зле направено. Освен това трябва да се разграничи кое е дело на Божията воля и кое на човека. Ако една опасност ви заплашва, не вие сте този, който я е създал, а Бог. Ваше обаче е било желанието да се изложите на тази опасност, защото сте виждали в това начин за напредване, и Бог го е позволил.“

Пример Избор на тяло за прераждането, извадка от книгата „Мисионери на Светлината“, на духовния автор Андре Луис, психографирана от Шико Шавиер.

В книгите предадени чрез духа на Андре Луис посредством медиума Шико Шавиер можем да видим, че много духове остават в чистилищните зони. По принцип отнема около 20 години в Духовния свят между преражданията. Това не е правило, но често се случва. Като цяло колкото по-развит е Духа, толкова по-дълги са интервалите между реинкарнациите. Също така знаем примери, в които периода е само няколко месеца. За това не можем да създадем закон, всеки случай трябва да се анализира индивидуално.
Например някои самоубийци, такива които са нанесли тежки поражения на тялото си, имат нужда да се преродят множество пъти за да реконструират периспирита си в човешка форма. Обикновено това са кратки прераждания, в които те умират като малки деца в ранните си години. Тогава периода между различните инкарнации е кратък.

Пример Прераждане на Духа след самоубийство

ОТКЛОНЕНИЕ ОТ ПЛАНА НА ЖИВОТА, автор Ричард Симонети, книга „Encontros e Desencontros“

Примера с водния балон

„Преди пет години хвърлих балон, пълен с вода, върху непозната жена от балкона.
Известно време по-късно разбрах, че бъдещата ми съпруга (срещнах я преди повече от 4 години) е вървяла към един ресторант, където щяла да се срещне с гадже, който щял да ѝ предложи брак, но някакъв идиот хвърлил балон с вода по нея. Тъй като не можело да отиде на срещата цялата измокрена, тя си тръгнала. Гаджето си помислил, че проявява едно детинско отношение и това предизвикало скарване, което завършило с раздялата.
Днес с нея сме женени вече 4 години и сме щастливи.“ – пример за неслучайните случайности, които ни подтикват по пътя на нашия план на живота.

259. От факта, че изборът на изпитания, които трябва да претърпи, принадлежи на Духа, ще последва, че всички премеждия, които изпитваме в живота, ние ги предвиждаме и търсим?
„Не всички, защото вие не си избирате, нито предвиждате всичко, което се случва с вас в света, до най-дребните неща. Вие сте избрали само вида изпитания. Особеностите се дължат на позицията, в която се намирате; те често са последици от вашите собствени действия. Избирайки например да се роди сред злосторници, Духът е знаел, на какви изкушения ще се изложи; той обаче не знае какви действия би извършил. Тези действия са резултат от упражняване на неговата свободна воля. Духа знае, че избирайки такъв път, ще трябва да поддържа борби от определен вид; следователно той е наясно от какъв характер ще са превратностите, с които ще се сблъска, но не знае дали ще се проявят под тази или онази форма. Вторичните събития произхождат от обстоятелствата и от самата сила на нещата. Прогнозирани са само основните факти, тези, които ще му повлияят на съдбата. Ако поемете по един път пълен с дълбоки бразди, вие знаете, че трябва да вървите внимателно, защото има много шансове за падане; вие не знаете точното място, където може да паднете, а може да се случи да не паднете, ако сте достатъчно благоразумни. И когато вървите по улицата и една керемида ви падне на главата, не вярвайте, че така е било писано, както обикновено се казва.“

260. Как може един Дух да желае да се роди сред хора, които водят лош живот?
„Необходимо е да бъдете поставени в една среда, в която да можете да претърпите изпитанието, което сте поискали. Добре тогава! Трябва да съществува една аналогия. За да се преборим с инстинкт на крадеца, е необходимо да бъдем в контакт с хора, които практикуват кражби.“
260 а) По този начин, ако на Земята не съществуваха хора с лоши привички, то там Духът не би намерил подходящото средство за претърпяването на определени тестове?
„И това повод за съжаление ли е? Това е, което се случва във висшите светове, където злото не прониква. Ето защо в тези светове има само добри духове. Направете така, че скоро това да се случи и на Земята.“

ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР – неизпълнение на Божията воля по отношение на децата, автор Ричард Симонети, книга „Encontros e Desencontros“

261. В изпитанията, през които трябва да премине, за да постигне съвършенство, Духът трябва ли да изтърпи изкушения от всякакъв характер? Трябва ли да се озове във всички обстоятелства, които могат да възбудят гордостта, завистта, алчността, чувствеността му и т.н.?
„Със сигурност не, защото вие знаете, че има духове, които от самото начало поемат по път, който ги освобождава от много изпитания. Този, който обаче се оставя да бъде завлечен по лош път, преминава всички опасности, които му се изпречат. Дух, например, може да поиска богатство и то да му бъде дадено. Тогава, в зависимост от неговия характер, той можете да станете скъперник или разсипник, егоистичен или щедър, или да се отдаде на всички наслади на чувствеността. От това не следва обаче, че той непременно трябва да премине през всички тези тенденции.“

Пример от една от директорките на СЕЛД – Деуза от нейния професионален живот като учителка в училище:
Някога Деуза работила в един беден квартал до Рио де Жанейро в планината. Когато започнала учебната година тя срещнала едно 10 годишно момиче, което било много добра ученичка и получавала стипендия, въпреки че живеела в един крайно беден регион. Така минали 2 години, когато навършвайки 12 години ученичката поискала да говори с директора на училището. И както бил заобиколен от няколко свои колеги ученичката му казала следното:

– Имам нужда от къща, където да живея, защото майка ми има връзка с трафиканти. Тя употребява наркотици.
Попитах мама: майко трябва да избереш между тях и мен, защото аз съм малко момиче и се страхувам от тях.
Тогава майка ми отговори: Аз предпочитам тях, защото те ми дават пари.
И така аз реших да напусна своя дом.

Когато чуват нейния разказ няколко учители обещават да ѝ помогнат, да се погрижат за нея и да не допуснат тя да се връща в дома на майка си. И те наистина удържат на обещанието си.
Няколко години по-късно момчето на свой ред става учителка в това училище.
Тогава тя получава една новина: Майка ѝ е болна от спин и е в тежко състояние.
Порасналото вече момиче благодари на семейството, което досега се е грижило за нея, и отива да се погрижи за своята майка.
Тя казва: Това е моята задача сега! За това съм родена!
И тя остава да се грижи за майка си до нейната смърт.“

Това е само един пример за изпитанията за развитие на един дух по пътя му към съвършенството. Момиченцето действително е един много развит вече дух, който докосвайки се до всички хора в нейния живот оставя една незабравима следа, учи ги без да е назована духовен учител чрез личния си пример. Със сигурност тя е оставила дълбока следа и в душата на своята майка, която след едно известно време на лутане в ниските зони на духовния свят ще осмисли дарът на това дете, който ѝ е бил даден, докосването до висшата енергия на Божията любов чрез дъщеря си и ще стартира своята промяна за добро.

Примери от живота – защо е важно да не съдим по външния вид или как божиите закони трансформират и променят грубите войни чрез специални обстоятелства планирани преди инкарнацията, от сайта incrivel.com

Приближавам се до фоайето и виждам едър, силен мъж, целия в татуировки, с един страшен вид, който настоява за един номер на апартамент. Детски глас, много сериозен, пита: „Парола?“ И мъжът отговаря: „Папа смърф“.


Обичам мъжете, които сутрин водят децата си на детска градина. Тези строги и силни момчета, натоварени с розови раници, зайци и мечета. Днес аз видях един истински моторист от „Дяволските ангели“, един от онези, които носят огромна брада, черно кожено яке, да разговаря нежно с дъщеря си, докато тя му слагаше венец от маргаритки на главата.

261. Как може един Дух, който по произход е прост, невеж и без опит, да избира едно съществуване съзнателно и да бъдете отговорен за този избор?
„Бог компенсира неговата неопитност, очертавайки му пътя, който трябва да следва, както правите и вие с малкото дете. А след това го оставя, малко по малко, с развитието на неговата свободна воля, той да прави избора и именно тогава често му се случва да се отклони, като поема по грешен път, когато пренебрегне съветите на добрите Духове. Това е, което може да се нарече падението на човека.“

Примери за намеса и помощ от Духовните водачи има още към първобитните хора. Водачите са се показвали пред тях материализирани и това е една от причините първобитните хора да мислят, че това са богове.

261 а) Когато Духът се радва на свободна воля, изборът на телесното му съществуване винаги ли ще зависи изключително от неговата воля или това съществуване може да му бъде наложено, като едно изкупление, по Божията воля? „Бог знае как да чака, той не бърза с изкуплението. Въпреки това, Бог може да наложи определено съществуване на един Духа, когато той, поради своята малоценност или зла воля, не е в състояние да разбере какво би било най-полезно за него, и когато види, че това съществуване ще послужи за пречистване и напредък на Духа, като в същото време ще служи и за изкупление.“

По време на духовна помощ, която се извършва в спиритистки център СЕЛД виждаме много пъти духове, които отказват да отидат в духовни колонии и по този начин техните следващи инкарнации няма да имат правилен план.
Понякога родителите привличат точно такива духове за техни деца поради различни причини.

– Тежките изпитания, които виждаме, се случват предимно поради липсата на подходящ план преди прераждането. Духовете от долните зони, които отказват да отидат в духовни колонии след смъртта си, често са привлечени от утробата на майка, която също има дългове към Божиите закони.
Но една добра майка, по-развит дух, може да приеме такива духове за свои деца само ако позволи! И това винаги е с цел да има благотворен ефект върху тях. Но майките от ниска степен ще получат същите души като тях самите, освен ако един добър и развит дух не реши да се превъплъти в това семейство, за да подпомогне тяхното развитие!

– Когато след смъртта си отидем в духовни колонии, ние живеем заедно с духове, които се учат, които правят добро, и от които и ние научаваме добри уроци. Това е, което виждаме в колонията Наш Дом. Автора Андре Луис и духовете, с които той е живял там, изобщо не са духове от много висша степен, но са духове, които са решили да научат един по-добър начин на живот.

– И доброто, което правим в духовните колонии и нива, ни дава бонуси, заслуги, което влияе за получаване на духовна помощ за едно по-добро планиране на следващото ни прераждане.

– Казва се например, че много родители, които са отказвали да имат деца, сега в духовния свят имат големи трудности да се преродят.

263. Духът прави ли своя избор веднага след смъртта?
„Не, мнозина вярват във вечността на страданията, което, както вече ви казах, представлява едно наказание.“

264. Кое е това, което насочва Духа при избора на изпитания, което иска да претърпи?
„Той избира в зависимост от естеството на неговите грешки, тези изпитания, които водят до тяхното изкупление и по-бърз напредък. Затова някои налагат на себе си един живот на нещастия и лишения, като целта им е да ги понесат смело; други предпочитат да изпитат изкушенията на богатството и на властта, които са много по-опасни, поради това, че могат да дадат поле за злоупотреба и неправилно приложение, както и по-нисшите страсти, които могат да се развят у един или друг; накрая мнозина решават да изпробват силата си в борбите, които ще трябва да издържат при контакт с порока“.

Защо понякога имаме толкова тежък живот? Защо хората са изправени пред толкова много изпитания?
За да разберем отговора трябва да имаме предвид няколко неща – вложеното желание за прогрес у всеки дух, предварителния план с начертани цели и задачи, които биха довели до желания прогрес, и човешкия фактор, за който вече дадохме пример – т.е. свободната ни воля да се отклоняваме от своя предварителен план.
Когато това се случва изпитания от всякакъв характер могат да послужат за лост, чрез който да бъдем насочени обратно към нашия собствен път на душата.
Трябва да сме наясно че в нас вече е бил инвестиран голям ресурс – това са всички духовни обучения в колонията, от която идваме, подготовката за различни изпитателни ситуации и дарбите и уменията, които да спомогнат осъществяването на задачите, с които духът ни е предвидено да се заеме на земята.
В това число е и ангажимента на други духове, които ще бъдат наши помощници по пътя ни в тази инкарнация. Цялата тази организация и потенциал често е в риск да не се осъществи, и тогава забелязваме стартиране на някои непланирани изпитания.
Но не бива да си мислите че водачите специално стоят над нас и следят всяка наша стъпка, те понякога ни оставят да си научим уроците, които самия живот ще ни поднесе поради задействане на законите за Причина и Следствие и други.
Най-честия пример който сме виждали са болестите – когато например оставаме в една връзка която ни отклонява тотално от правия път, която ни поставя в затвор и пречи да служим в пътя, който душата е поела като ангажимент още преди инкарнацията, то тялото ни скоро започва да дава сериозни сигнали. Ние трябва да се вслушаме в тези пратеници, не да обвиняваме Бог че ни ги праща, а да се замислим колко ли други сигнали и знаци на своите духовни водачи ние вече сме пренебрегнали за да се е наложило да се отключат физически фактори като последна инстанция за предупреждаване. Разберете че самата ни душа се противи на излизането от плана, именно заради това чувстваме често депресивни състояния, меланхолия, нежелание за живот… това всъщност е нежелание за такъв живот, не за живота в пътя на душата, а за този с който се опитваме да се залъгваме. Когато една душа много пъти е пропилявала възможности да действа в различни инкарнации с всеки следващ живот изпадането в подобна ситуация ѝ действа много тежко – чувството за празнота, чувството че няма време за губене, чувството че си пропиляваме живота в безсмислени неща… тези са усещанията които най-често се забелязват. Решението е само едно – вслушайте се най-после във всички тези сигнали и тръгнете смело напред по своя път, спрете да се предавате сами себе си, този път изберете себе си, гласувайте за себе си и за духа си.

Препоръчвам ви да прочетете глава 25Посещение от Истината от книгата „Исус у Дома“, като допълнителен материал който ще ви покаже как ние хората често реагираме.

265. Ако някои духове избират като едно изпитание да се изложат на контакт с порока, няма ли други да го търсят от симпатия и желание да си живеят в една среда според техните вкусове, или за да могат да се отдадат материално на своите материални наклонности?
„Без съмнение, но това е само сред онези, чиито морален усет все още е слабо развит. Изпитанието идва от само себе си и те го търпят по-дълго. Рано или късно, те разбират, че удовлетворението на техните груби страсти е довело до едни плачевни последици, че те ще страдат в продължение на един период, който ще им се стори вечност. И Бог ще ги остави с това убеждение, докато не осъзнаят грешката, която са направили, и поискат поради собствен импулс, да им бъде дадено да я изкупят чрез полезни изпитания.“

По принцип това се случва сред прераждания без планиране, но наложени от божиите закони според Закона на привличането.

266. Не е ли естествено да избираме по-малко болезнени изпитания?
„Може да ви се струва така от ваша гледна точка; не и за Духа. Веднъж след като той се откъсне от материята, всяка илюзия спира да съществува и неговия начин на мислене става различен.“

Докато сме инкарнирани в тяло трябва да мислим като духове. Това е всичко необходимо. Когато наистина започнем да мислим като безсмъртни духове, ние наистина ще разберем защо такива велики духове приемат толкова сурови изпитания, за да ни покажат, че това е най-добрият начин за напредък.