„Да се родиш, да умреш, да се преродиш отново, и непрекъснато да прогресираш, това е Законът“ – Алан Кардек в своя дом на ул. „Руй Сонт Ен“

Роден в Лион на 3ти Октомври 1804 г и умира в Париж на 31 март 1869г., неговото истинско име е Иполит Леон Денизард Риваил. Той е познат като Иполит пред семейството си, „Професор Риваил” пред обществото и „H-L-D Rivail” в своите трудове. От 18 годишен той е учител по Науки и Литература, а от 20 годишен става известен като автор на поучителни книги. Неговите Спиритистки книги били написани под псевдонима Алан Кардек. Кардек се отличава в своята професия, за която се обучава в Швейцария. Той се учи в школата на един от най-известните на световно ниво учители от началото на 20 век и все още прославен Учител: Йохан Хайнрих Песталоци. По-късно в Париж той заема мястото на Песталоци.

Когато навършва 51 години Алан Кардек се посвещава на наблюдение и изследване на феномена на духовните проявления без обаче да проявява естествения ентусиазъм на незрелите и неопитни хора. Неговата собствена репутация на религиозен човек била една пречка за някои хора, които били против Спиритизма. Две години по-късно, през 1857г. Кардек публикува Книга на Духовете. През 1858г. започва издаването на известното Спиритистко списание “Revue Spirite”, а през 1861г. издава Книга на Медиумите. През 1864г – Евангелието според Спиритизма било отпечатано, последвано от Рай и Ад през 1865г. накрая през 1868г. книга Генезис завършва основата на Спиритизма.

Отговорен за установяване на законите и правилата (кодифицирането) на Спиритизма Алан Кардек разчитал на три момичета, които били основните медиуми за Книга на Духовете:

 • Каролин Боден
 • Жули Боден
 • Рут Селин Жафет

Първите две били използвани като една връзка за същността на спиритистките поучения, а последната била използвана за допълващо изясняване. След приключването на книгата, състояща се от всички проучвания, по предложение на Духовете Кардек използвал други медиуми непознати на първата група. Сред тях били:

 • Жафет и Роустан, интуитивни медиуми;
 • Г-жа Кану, несъзнателен сомнамбул
 • г-н Кану, инкорпориращ медиум;
 • Г-жа Леклерк, психографиращ медиум;
 • Г-жа Клемент, психографиращ медиум и инкорпориращ;
 • Г-жа Де Пленемезон, вдъхновен медиум;
 • Г-н Роджър, ясновидец;
 • Г-жа Алине Карлоти, психографиращ и инкорпориращ медиум.

Поради своята дълбока и безгранична любов към доброто и истината Алан Кардек построил за цяла вечност най-големия паметник на мъдростта, който човечеството би си пожелало, разрешавайки големите мистерии на живота, съдбата и болката, чрез рационалното мислене за множественост на съществуванията. И всичко рамо до рамо с основните принципи на Християнството.

Термина „Въртящи се маси“ се налага на световно ниво през XIX век поради множество физичеси прояви на феномена при сеанси за общуване с духове

Син на родители католици Алан Кардек бил отгледан в Протестантството, но не последвал никоя от тези две религии, а предпочел да остане в положението на свободно мислещ и аналитичен човек. Строгостта на догмата го безпокояла, което го държало далеч от религиозните концепции. Прекаления символизъм на теологиите и ортодоксалността го накарали да бъде непримирим с принципите на една сляпа и нерационална вяра. В тази позиция той имал живот на мъж интелектуалец, благоразумен, с добър характер и дълбоко познание, които използвал за изучаване на феномена на „въртящите се маси”. По онова време светът бил любопитен за различните психични факти, които се случвали навсякъде. По-късно тези факти се превърнали в Доктрина на Утехата, която била наречена Спиритизъм и чиито основател бил Професора от Лион.

Спиритизма не е творение на човека, в действителност, той е едно божествено откровение за Човечеството за защита на принципите оставени от Исус, което идва в едно време на материализъм, и събира заедно много велики хора и интелектуалци от Европа и Америка. Първото Спиритистко общество било основано от Алан Кардек в Париж на 1ви Април 1858г. То било наречено Парижко Общество на Спиритистките Проучвания.” Той посветил себе си на това общество, за да му помогне да постигне благородните цели, за които било създадено.

Кодифицирането на Доктрината на Спиритизма подрежда Алан Кардек в галерията на най-големите мисионери и помощници на Човечеството. Неговите постижения са толкова необикновени колкото е Френската Революция. Френската Революция установила човешките права вътре в обществото, а Спиритистката Доктрина установила връзката между човека и вселената включвайки в себе си сложни теми като смъртта, която не била решена от религиите преди това. Мисията на Кардек, както е казано по-рано от Духът на Истината, била трудна и опасна, защото не била само в установяването на законите и правилата, а основно била в разтърсването и трансформирането на Човешкия Вид. Мисията му била толкова трудна, че, в една бележка от 1ви Януари 1867г. Кардек споменава за неблагодарност от страна на приятелите му до омраза от враговете и клевети и лъжи от екстремисти. И все пак, той не се провалил в неговата мисия.

Повече информация за ранните години на Алан Кардек, за кариерата му на преподавател и публикаците му в сферата на образованието и педагогиката може да прочетете в статията за него в Укипедия. Едно от най-впечатляващите неща е, че неговите произведения са високо ценени към момента на публикуването им и все още се използват в много френски училища. Няколко години Кардек е секретар на Френологическото Общество в Париж и взима активно участие в трудовете на Обществото на Магнетизма, като отделя много време за практическото изследване на сомнамбулизма, транса, ясновидството и различните други явления, свързани с хипнотичното действие. В гореспоменатата статия можете да видите детайли от работата му върху Спиритизма, както и описание от негова съвременничка и преводач Анна Блакуел.

Приноса на Алан Кардек за човечеството

 • Книга на Духовете – 1857 – Основата на Спиритизма. Форматирана във вид на въпроси и отговори за да премахне влиянието на редактора колкото е възможно. Засяга: Какво е Бог, духове, светът на духовете, прераждане, свободна воля, морални закони, надежди и утешения за бъдещето.
 • Книга на Медиумите – 1861 – Фокусира се на медиумизма, механизма посредством който комуникират духовния и физическия свят. Засяга: какво е медиумизъм, видове медиумизъм, кой е медиум, как да развием своя медиумизъм, как да оценяваме комуникацията с духовете.
 • Евангелието според Спиритизма – 1864 – Преразглежда някои Християнски уроци през призмата на Спиритизма. Разнообразни духовни комуникации за смисъла на различни части от епичната „Проповед на Планината“ на Христос.
 • Рай и Ад – 1865 – Духовете предлагат разкази от първо лице за своето състояние в живота след смъртта и как това е директно свързано с техните избори и дела, докато са живели на Земята.
 • Генезис – Чудеса и Предсказания според Спиритизма – 1868 – Едно по-детайлно и научно оценяване и обяснение на чудесата и предсказанията, които се намират в Новия Завет през призмата на Спиритизма.

На 31 март 1869 г. Алан Кардек преминава в Света на Духовете поради разкъсване на аневризма, погребан е в гробището Пер Лашез в Париж.

Гроба на Алан Кардек (1804-1869) в Пер Лашез

Невъзможно е да се установи с каквато и да е точност броя на онези, които са възприели възгледите, изложени от Кардек; оценени от самите тях на много милиони, те са безспорно многобройни. Периодичните издания, посветени на застъпничеството на тези възгледи в различни страни, вече наброяват над четиридесет, и постоянно се появяват нови. Смъртта на Кардек не отслаби приемането на изложените от него възгледи, и които се считат, от онези, които ги изповядват, за основата на новото развитие на религиозната истина, предсказана от Христос; началото на обещаното откровение на „много неща“, които са били „държани скрити от създаването на света“ и за знанието на които човешката раса не е била готова към момента на това предсказване.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *