1. Дали плътността е един съществен атрибут на материята?
  „Да, на материята, както вие я разбирате, но не и на материята, считана за вселенския флуид. Ефирната и фина материя, която формира този флуид, е невъзможно да бъде претеглена от вас, и все пак тя е принципът на вашата материя, която има тегло.“

Коментар на Кардек: Плътността е едно относително свойство. Отвъд сферата на привличане на различните глобуси на Вселената, няма такова нещо като „тегло“, както няма нито „горе“, нито „долу“.

Кардек пита дали цялата материя има тегло. Но Духовният Водач изяснява, че на Земята материята съществува по начин, по който ние можем да твърдим, че цялата материя има тегло. Но материята може да съществува в такова състояние, което земните устройства проверяващи теглото не биха могли да го проверят, нито дори да открият тази материя.

 1. Материята от един елемент ли е формирана или от няколко?
  „От един примитивен първоначален елемент. Телата, които смятате за прости, всъщност не са елементи; те са трансформации на първоначалната материя.“

Колкото повече хората изучават материята, толкова повече забелязват, че това, което виждаме, е още по-малко, от това, което предполагат.

Примитивните елементи, считани за основни елементи на Периодична система, таблицата на Менделеев, малко повече от 100 досега, не са основополагащите елементи.

 1. Откъде произтичат различните свойства на материята?
  „От модификациите, които елементарните молекули преминават, в резултат на тяхното съединяване и от действието на определени условия.“

Свойствата на материята са интересна тема. Защо някои имат привличаща сила? Защо някои произвеждат електричество или магнетизъм? Защо някои са радиоактивни?
Хората продължават да търсят, опитвайки се да обяснят това с броя на електроните, но всъщност въпросът остава без отговор.

 1. В съответствие с това, което ни казвате, тогава вкусът, мирисът, цветовете, звуците, отровните или полезните качества на телата, те само резултат от модификации на едно и също примитивно вещество ли са?

„Да, несъмнено; и те съществуват единствено поради настройката на органите, предназначени да ги възприемат.“

Коментар на Кардек: Този принцип се доказва от факта, че качествата на телата не се възприемат по един и същи начин от всички хора. Същото нещо изглежда приятно на вкуса на един човек и неприятно за друг. Това, което изглежда синьо за един човек, изглежда червено за друг. Това, което за някои е една отрова, за други е здравословно.

Доста интересно е да мислим, че всичко, което виждаме, ухаем, чуваме, вкусваме, не са нищо друго, освен комбинации от един примитивен елемент, който смесен с други създава всички вариации, които забелязваме.

Могат ли нашите 5 сетива да забележат всички възможни комбинации от цветове, звуци, вкусове? Не.
Ние дори не можем да възприемем нещата по същия начин, както Кардек описа в коментара си.

 1. Податлива ли е една и съща елементарна материя да претърпява всички възможни модификации и да придобива всички възможни качества.“
  „Да; и това трябва да се подразбира от поговорката „всичко е във всичко.“[1]

[1] Този принцип обяснява феномена, известен на всички магнетизатори, който се състои в това да се придадат чрез действието на волята, на каквото и да е вещество, на вода например, едни много разнообразни свойства: определен вкус и дори активните качества на други вещества. Тъй като не съществува повече от един примитивен елемент и свойствата на различните тела са само модификации на този елемент, следва, че най-безобидното вещество притежава същия принцип както най-вредното. Поради водата, която се състои от една част кислород и две части водород, става корозивна, когато се удвои съотношението на кислорода. Аналогичната трансформация може да се извърши чрез магнетизиращо действие, насочено от волята.

Коментар на Кардек: Кислородът, водородът, азотът, въглеродът и всички други тела, които считаме за прости, са единствено модификации на едно примитивно вещество. Но невъзможността, в която досега се намирахме, да достигнем до тази примитивна материя по друг начин, освен като интелектуална дедукция, прави така, че тези тела да ни се струват наистина елементарни и затова можем, без последствия, да продължим за сега да ги считаме за такива.

Пример за това как вселенския флуид е изменен имаме в книгата „Наш Дом“, където в описаната духовна колония помощник Лизиас обяснява на духа Андре Луис, че след няколко дни от възстановяването си той може да използва ума си и да създаде за себе си нови дрехи – трансформирайки вселенския флуид в това, от което се нуждае. При по-висшите Духовни нива манипулирането на вселенския флуид не е нищо необичайно. Всичко от дрехите до къщите се създава чрез този процес.
На земята Всичко, което виждаме, чуваме, пипаме, вкусваме, е комбинация от вселенския космически флуид.

Това е причината за медиумистичните феномени, регистрирани в много книги от Историята, приемани за чудеса:

 • Например както когато Исус превръща водата във вино.
 • Същият е феномена на изцелението.
  Един мощен ум може да упражни действие върху елементите, които изграждат материята и да ги прегрупира така, че да действат по един начин, а не по друг.

Може да изглежда странно и необичайно, но не е много по-различно от определена гледна точка на Октоподите или Сепиите.

Едно такова видео за наистина необикновени създания каквито са Сепиите, които се оприличават на калмари, на раци, на водорасли и на скали (вижте клипчето) където в краткия текст четем: едно ново проучване изследва мускулите, нервите и химикалите, които позволяват на сепиите – разред главоноги мекотели – да променят текстурата на кожата си, имитирайки друго животно или тяхната среда.

33 а) Тази теория не поддържа ли мнението на онези, които признават само две основни свойства на материята, а именно сила и движение, и които считат, че всички останали свойства на материята са само вторични ефекти от тях, вариращи в зависимост от интензивността на силата и посоката на движение?
„Това мнение е правилно. Но вие също трябва да добавите според режима на молекулно подреждане; както виждате например с едно непрозрачно тяло, което може да стане прозрачно, и обратното.“

 1. Молекулите на материята имат ли една определена форма?
  „Тези молекули несъмнено имат една форма, но такава, която е незабележима за вашите органи.“
  34 а) Тази форма постоянна ли е или е променлива?
  „Постоянна за примитивните елементарни молекули, но променлива за вторичните молекули, които сами по себе си са струпвания на първичните; защото онова, което вие наричате една молекула, все още е много далеч от самата елементарна молекула.

Космическо Пространство

 1. Безкрайно или ограничено е космическото пространство?
  „Безкрайно. Да предположим, че съществуват граници, какво би имало отвъд тях? Това, знаем добре, обърква човешкия разум; и въпреки това разумът ви казва, че не може да бъде другояче. Същото е истина и в идеята за безкрайността във всички неща. Тя не може да бъде разбрана в малката сфера, в която си мислите, че може да я разберете.“

Коментар на Кардек: Ако си представим, че пространството има една граница, без значение колко далеч мисълта ни може да постави тази граница, нашия разум ни казва, че все още трябва да има нещо отвъд нея и така, стъпка по стъпка, докато ние достигнем до идеята за безкрайността; за „нещото отвъд“, съществуването на което се признава от нашата мисъл като една необходимост, защото ако имаше само една абсолютна празнота, това пак щеше да бъде пространство.

 1. Съществува ли абсолютна празнота в някоя част на пространството?
  „Не, няма празнота. Това, което изглежда като една празнота за вас, е заето от материя в едно състояние, в което тя се изплъзва на вашите сетива и инструменти.“

Понякога чувстваме, че космическото пространство е толкова обширно, толкова тъмно и дори страшно, когато през нощта се взираме в това дълбоко небе от нашата малка гледна точка на Земята. Съвременната наука започна да споделя с нас звуци от Космоса, невероятни снимки на галактики и съзвездия, които сами по себе си доказват, че космическото пространство няма празно пространство – че всичко, което има, е Живот в различни форми.
Но дори и преди тези постижения на астрономията всеки човек може да прецени сам – ако честно с отворен ум погледнем към дълбокото нощно небе в тъмна нощ, когато всички звезди блестят – можем да почувстваме Творението на Бог – колко красиво и невероятно е то и в това Творение няма празнота, а само голямата Любов, с която е създадено.

Обяснението на Духовете за Вселената, че тя е безкрайна и няма празнота, не е в противоречие с Теорията на Разширяването на Вселената, след като отчетем факта, че земното човечество има много тясно виждане за Космическите събития, особено що се отнася до духовната област, където всъщност се намират Законите, които управляват Вселената.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *