ЦИВИЛИЗАЦИЯ

 1. Цивилизацията прогрес ли е или както някои философи го разбират, един упадък на човечеството?
  „Един непълен прогрес. Човек не преминава внезапно от детството до зрелостта.“

а) Разумно ли е да осъждаме цивилизацията?
„По-скоро осъдете онези, които злоупотребяват с нея, а не работата на Бог.“

 1. Цивилизацията ще бъде ли усъвършенствана някой ден по такъв начин, че злините, които е произвела да изчезнат?
  „Да, когато моралът бъде толкова развит, колкото и интелекта. Плодът не може да се появи преди цъфтежа.“
 2. Защо цивилизацията не реализира веднага всичкото добро, което може да произведе?
  „Защото хората все още не са способни, нито желаят да го достигнат.“

а) Не е ли също така, защото създавайки нови нужди, тя възбужда нови страсти?
„Да, и още защото не всички способности на Духа напредват едновременно. За всичко е необходимо време. От една незавършена цивилизация не можете да очаквате съвършени плодове.” (751-780)

 1. По какви белези можем да разпознаем една завършена цивилизация?
  „Ще я разпознаете по моралното ѝ развитие. Вие вярвате, че сте много напред, защото сте направили големи открития и сте получили прекрасни изобретения; защото сте подслонени и се обличате по-добре от диваците. И все пак в действителност нямате право да се наричате цивилизовани, освен тогава, когато прогоните пороците, които обезчестяват вашето общество и когато живеете като братя, практикувайки християнска милост. Дотогава вие ще бъдете само просветлени народи, които са преминали през първата фаза на цивилизацията.“

Коментар на Кардек: Цивилизацията, както всички неща, показва различни нива. Една незавършена цивилизация представлява едно преходно състояние, което генерира специални злини, непознати за човека в примитивно състояние. Но въпреки това тя представлява поне един естествен необходим прогрес, който носи със себе си лекарството за злото, което причинява. С усъвършенстването на цивилизацията, тя ще изкорени някои от злините породени от нея, злини, които ще изчезнат всички заедно с моралния прогрес.

От две нации, достигнали върха на социалната скала, за най-цивилизована, в истинското значение на термина, може да се счита само онази, у която има по-малко егоизъм, по-малко алчност и по-малко гордост; където навиците са повече интелектуални и морални, отколкото материални; където интелекта може да се развива по-свободно; където има повече взаимна доброта, добросъвестност, доброжелателност и щедрост; където предразсъдъците на прослойката и произхода се показват по-малко вкоренени, защото такива предразсъдъци са несъвместими с истинската любов към ближния; където законите не предвиждат никакви привилегии и са еднакви, както за последния, така и за първия; където справедливостта се упражнява по-безпристрастно; където слабия винаги намира подкрепа срещу силния; където животът на човека, неговите убежденията и мнение се вземат предвид и уважават повече; където съществуват по-малко нещастници; и накрая, където всеки добросъвестен човек ще бъде сигурен, че няма да му липсва необходимото.

ПРОГРЕС НА ЧОВЕШКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

 1. Може ли обществото да се управлява единствено от природните закони, без помощта на човешките закони?
  „Би могло, ако всички ги разбираха добре. Ако хората имаха желание да ги прилагат, те биха били достатъчни. Обществото, обаче, има своите изисквания. На него са му нужни специални закони.“
 2. Каква е причината за нестабилността на човешките закони?
  „Във времената на варварство най-силните са създавали законите и те са ги правили за себе си. Пропорционално на по-доброто разбиране на хората за справедливостта, тяхната модификация става незаменима. Колкото повече се доближават до истинската справедливост, толкова по-малко нестабилни са човешките закони, тоест, толкова по-стабилни ще стават, когато биват създавани за всички и когато се идентифицират с природния закон.“

Коментар на Кардек: Цивилизацията е създала нови потребности за човека, нужди, свързани със социалното положение, което заема. Тогава е необходимо да се регулират правата и задълженията на това положение чрез човешките закони. Но повлиян от своите страсти, човекът нерядко е създал въображаеми права и задължения, които природния закон осъжда и които народите зачеркват от своя кодекс, докато напредват. Природния закон е неизменен и еднакъв за всички; човешкият закон е променлив и прогресивен; в детството на обществата само той можеше да признае правото на най-силния.

 1. В сегашното състояние на обществото суровостта на наказателните закони не представлява ли една необходимост?
  „Едно покварено общество със сигурност се нуждае от тежки закони. За съжаление тези закони по-скоро са предназначени да наказват злото след като е свършено, вместо да пресушат извора. Само образованието може да реформира хората, които след това вече няма да се нуждаят от такива строги закони.“
 2. Как може човека да бъде отведен да реформира своите закони?
  „Това се случва естествено, поради самата сила на нещата и влиянието на хората, които ви водят по пътя на прогреса. Много от тях той вече е реформирал и много други ще реформира. Почакайте!“

Когато говорим по тази тема, нека споменем стандарта и качество на живот в скандинавските страни, които от материална гледна точка са постигнали високи нива на удовлетвореност, вземайки като база нашата планета на изпитания и изкупления.

Да си припомним също, че държавата Бутан създаде Министерство на Щастието, за да оцени нивото на удовлетвореност на населението от посоката на развитие на страната.

Тук препоръчваме да прочетете и книга „Наш дом“ на духовния автор Андре Луис чрез медиума Шико Шавиер, за да оцените какво представлява една духовна колония, основана на честни закони.

При сегашното ниво на интелектуално-нравствено развитие на нашата планета бихме били много щастливи, ако всеки имаше една честна работа и средства да живее с достойнство, в притежание на най-съществено необходимото и на нещичко отгоре.

Във въпрос 922 от „Книга на Духовете“, който ще изучаваме по-нататък, Кардек зададе следния въпрос:
„Земното щастие е относително спрямо позицията на всеки един. Това, което е достатъчно за щастието на един, представлява нещастие за друг. Би ли могло да има обаче някакво цялостно щастие, общо за всички хора? “

А отговора от Духовните Водачи беше:

„Що се отнася до материалния живот, това е притежание на необходимото. По отношение на моралния живот, това е чистата съвест и вярата в бъдещето.“

Никой да не трябва да извършва никакво престъпление, за да оцелее.

Никой да не живее без дом, без храна или достъп до образование.

Само когато достигнем това ниво, планетата ще бъде окончателно повишена до статут на свят на регенерация и възстановяване.

Може да изглежда, че тази цел е все още далеч, но истината е, че ние сме по-близо до нея сега, отколкото в миналото, когато бяхме още варвари и диваци.

За това нека никога не ни липсва необходимото за живот и никога да не позволяваме на другите да липсва това, което им е необходимо, за да оцелеят, след като можем да си сътрудничим по този начин.

И по същия начин, в този момент толкова мъчителен за човечеството, нека никога да не ни липсва вяра в бъдещето, основана на една чиста съвест.

Завършваме с „Исус у дома“ и Глава 20 Тайното милосърдие – как да проявим състрадание без пари


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *