ГЛАВА V
Законът за опазването

ИНСТИНКТЪТ ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ

 1. Инстинктът за самосъхранение един закон на Природата ли е?
  „Без съмнение. Всички живи същества го притежават, независимо от степента на техния интелект. При някои той е чисто механичен, а при други идва от разума.“
 2. С каква цел Бог е дал на всички живи същества инстинкт за самосъхранение?
  „Защото всички трябва да допринасят за осъществяване замисъла на Провидението. Ето защо Бог им даде необходимостта да живеят. Освен това животът е необходим за подобряване на съществата. Те го усещат инстинктивно, без да го осъзнават.“

СРЕДСТВА ЗА ОПАЗВАНЕ

 1. След като даде на човека необходимостта да живее, Бог осигурява ли му по всяко време средствата за да постигне това?
  „Разбира се, и ако той не ги намери, то е защото просто не ги разбира. Не е възможно Бог да създаде у човека необходимостта да живее, без да му даде средства да го постигне.
  Ето защо той кара Земята да произвежда по такъв начин, че да осигури необходимото на тези, които я обитават, тъй като само необходимото е полезно. Излишествата никога не са полезни.“

(За това няма по-добър пример от животните в Природата, които винаги използват, но не злоупотребяват с ресурсите.)

 1. Защо земята не винаги произвежда достатъчно, за да осигури на човека необходимото?
  „Тъй като, неблагодарен, човекът я презира! Тя въпреки това е една отлична майка. Много пъти човек обвинява Природата за последиците от неговите недобросъвестни или безразсъдни постъпки. Земята винаги би произвеждала необходимото, ако човек знаеше как да се задоволи с него. Ако тя не покрива всички негови нужди, това е защото той използва в излишество онова, което би могло да се приложи до границите на необходимото. Погледнете арабина в пустинята: той винаги намира от какво да живее, защото не си създава фиктивни нужди. Но когато човек е пропилял половината ресурси за да задоволи фантазиите си, защо се учудва, ако не намери нищо на следващия ден? Има ли причина да се оплаква, че е неподготвен, когато дойдат дни на недостиг? Наистина ви казвам, че не е Природата непредвидлива, а човекът е този, който не знае как да регулира живота си.”

(Едно от заключенията на най-новия и изчерпателен доклад за разхищението на храна от Програмата на ООН за Околната Среда заявява, че през 2019 г. са изгубени 931 милиона тона храна като отпадъци. Това предполага, че 17% от общото производство на храни в света е отишло на боклука.)

 1. Под термина земни блага само продуктите от почвата ли трябва да се разбират? „Почвата е първичния източник, от който възникват всички други ресурси, тъй като в крайна сметка тези ресурси са просто едни трансформации на продуктите на почвата. Като земни блага следователно трябва да се разбира всичко, на което човек може да се радва на този свят.“
 1. Често се случва на някои индивиди да им липсват средства за препитание, дори когато ги заобикаля изобилие. На какво трябва да се припише това?
  „На егоизма на хората, които не винаги правят това, което трябва. Освен това и през повечето време те го дължат на самите себе си. Търсете и ще намерите; тези думи не означават, че е достатъчно да погледнете към земята за да намерите това, което искате, но че трябва да го потърсите, с плам и постоянство, а не с безразличие, без да се обезкуражавате пред пречките, които често са просто средства, които Провидението използва за проверка на вашето постоянство, търпение и твърдост.“ (Вижте въпрос 534)

Коментар на Кардек: Ако е сигурно, че цивилизацията умножава нуждите, то тя умножава и източниците на труд и средствата за живот. Необходимо е обаче да се съгласим, че в това отношение все още остава много да се направи. Когато цивилизацията свърши своята работа, тогава никой няма да може да се оплаче, че му липсва необходимото, освен когато липсата не е на негова собствена отговорност. Злото за мнозина е, че живеят един живот, различен от този, който Природата е очертала за тях. Именно тогава не им достига интелект за да имат успех. За всеки има място под Слънцето, но при условие, че всеки заема своето, а не мястото на останалите.

Природата не може да бъде отговорна за несъвършенствата на социалната организация, нито за последиците от амбицията и себелюбието. Трябва да сме слепи, обаче, за да не признаем напредъка, който се случва сред най-напредналите народи в тази посока. Благодарение на похвалните усилия, които обединени Филантропията и Науката не престават да влагат за подобряване на материалното състояние на хората, въпреки непрекъснатия растеж на населението, недостатъчността на производството поне до голяма степен отслабва и най-бедствените години на настоящето по никакъв начин не могат да се сравняват с тези от миналото. Обществената хигиена, елемент толкова съществен за благополучието и здравето, непознат за нашите родители, е обект на специални грижи. Нещастието и страданието намират къде да се приютят.

Навсякъде науката е призвана да допринася за повишаване на благосъстоянието. Постигнали ли сме съвършенство? Ах, разбира се, че не. Но това, което вече е направено, ни позволява да предскажем какво ще бъде способен човекът да постигне с постоянство, ако се покаже достатъчно благоразумен да търси своето щастие в положителни и сериозни неща, а не в утопии, които го карат да отстъпва, вместо да напредва.

 1. Не съществуват ли ситуации, в които средствата на препитание по никакъв начин не зависят от волята на човека, и в които лишаването му от най-необходимите неща за живот е една последица от силата на обстоятелствата?
  „Това е едно изпитание, много често жестоко, което зависи от него да изтърпи и на което той предварително е знаел, че ще бъде изложен. Тогава неговата заслуга ще се състои в покорство пред Божията воля, ако интелекта не му осигури никакво средство за излизане от трудността. Ако смъртта дойде да го прибере, той трябва да я приеме без оплакване, вземайки предвид, че часът на неговото истинско освобождение е ударил и че отчаяние в последният момент може да го накара да загуби плодовете на цялото си смирение.“
 1. Извършат ли престъпление онези, които в определени критични ситуации се окажат принудени да жертват свои себеподобни, за да заситят глада си? Ако има престъпление, то смекчена ли е вината поради необходимостта да живеят, която дава инстинкта за самосъхранение?
  „Вече отговорих, когато казах, че има повече заслуги в това да издържиш всички изпитания на живота с кураж и себеотрицание. В такъв случай има убийство и престъпление срещу природата, грешка, която се наказва двойно.“

(Като пример тук можем да си припомним за драматичните събития, случили се при
„Катастрофата с полет 571 на Уругвайските ВВС“, който представляваше един чартърен самолет, превозващ 45 души – отбор по ръгби, техни приятели, членове на семействата им и сътрудници, катастрофирал в Андите на 13 октомври 1972 г. Поради впечатляващата история с участието на 16 души, оцелели в продължение на месеци на върха на ледена планина, дори практикуващи канибализъм, събитието стана известно като Трагедията на Андите или Чудото на Андите.“)

 1. В световете с по-пречистена телесна организация, живите същества имат ли необходимостта да се хранят?
  „Да, имат, но храните им са в съответствие с тяхната природата. Такива храни не биха били много съществени за вашия груб организъм; точно както и те не биха могли да усвоят вашите храни.“

ДОПЪЛНИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ

НЕЩАТА, КОИТО НЕ ЦЕНИМ

 • 150 милиона деца по света са сираци и не са получили любовта и грижите, които ние сме получавали като деца.
 • над 150 милиона души са принудени да нощуват на улицата, а 1,6 милиарда души по света нямат адекватно жилище.
 • 1 от 3 души в света нямат достъп до безопасна питейна вода. Ситуацията с електричеството не е по-добра, тъй като 1 на всеки 6 души живее без електрическо осветление.
 • 92% от населението на света живее в райони, където качеството на въздуха е вредно. Проблемът е отговорен за причиняването на 1 на всеки 8 смъртни случая в цял свят.
 • Над 72 милиона деца в училищна възраст не посещават училище, а над 750 милиона възрастни от цял свят са неграмотни.
 • Колкото и да е удивително, едно проучване установи, че 1 на всеки 10 души във Великобритания нямат нито един близък приятел.
 • Около 750 милиона души живеят в крайна бедност, без да имат дори обувки на краката.

Списание „Revue Spirite“ 1858г. »Април» Близки разговори отвъд гроба » Описание на ЮПИТЕР

Описание на ЮПИТЕР – 2 част


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *