Много важна инфомрация е тази за създаването на Духовете. Да не забравяме, че говорим за себе си – НИЕ СМЕ ДУХОВЕ, сега инкарнирани в тяло, но обичайно в свободно състояние в Духовния Свят. Имайте го наум при възприемането на всяка една информация от Книга на Духовете. Не говорим за някакви далечни на нам същества, които са просто любопитен феномен и толкова. Това сме ние приятели преди да дойдем тук. И би трябвало произхода, съдбата и посоката, в която вървим силно да интересува всеки един от нас, независимо дали сега сме на планетата Земя, на която и да е друга планета или в някоя от зоните на духовния свят, след нашата дезинкарнация от материалното тяло.

Има ли създадени добри или зли Духове в самия си произход, е информация важна за основата на цялото духовно познание, независимо школата, която човек следва… И точно тя е най-неразбраната, най-погрешно интерпретираната, достигайки до безумни крайности.
А когато нещо се сбърка в основата… знаем до какви погрешни заключения по-нататък може да доведе…

ПРОГРЕСИРАНЕ НА ДУХОВЕТЕ

 1. Духовете по природа добри или лоши са, или това са си същите духове, които се подобряват?
  „Самите Духове са тези, които се подобряват и, подобрявайки се, преминават от един по-нисък ранг към по-висок.“

Всички са съгласни, че никой не може да има заслуги за нещо, което не е постигнал сам.
Така Духът е създаден като един интелигентен принцип, който не знае нищо, докато не достигне до човешкото царство в примитивните пещерни хора, които все още не знаят нищо.
В книгата на Андре Луис се твърди, че на интелигентният принцип на Земята му отнема 1,5 милиарда години, за да достигне състоянието на човек, способен да мисли постоянно, т.е. Ерата на Разума, един примитивен разум, но в състояние да остане на по-високо ниво от всяко друго живо същество на Земята..
Тази хроника е описана в книгата на Андре Луис „Еволюция в два свята“, психографирана от Шико Шавиер.
Четенето е от съществено значение за всички, които се интересуват от такива въпроси.

 1. Създадени ли са Духовете – някои добри, а други лоши?
  „Бог създаде всички Духове прости и невежи, тоест, без познание. На всеки от тях даде конкретна мисия, с която да ги просветли и да спомогне за постепенното им достигане до съвършенство, чрез познаване на истината, за да ги доближи до себе си. Именно в това съвършенство те намират чистото и вечно щастие. Преминавайки през изпитанията, които Бог им налага Духовете придобиват това познание. Някои покорно приемат тези тестове и пристигат по-бързо до целта, която им е предназначена. Други понасят изпитанието само чрез оплаквания, и поради недостига, които така сами си причиняват, остават далеч от съвършенството и обещаното щастие. „

Тук Водачът говори за Духа, за интелигентното същество на Божието Творение, единственото създание способно да разбере Бога.
Така че нека разгледаме примитивните пещерни хора, тези, които току-що са оставили нивата на приматите. За Спиритизма човекът е част от друго царство, последващо приматите, защото въпреки, че приматите са в състояние да правят много неща, те нямат постоянната възможност да мислят.
Какво има предвид Водача с думите „всички Духове прости и невежи“?
Да не знаят нищо.
Примитивният човек не знае какво представлява самия той, какво е Бог, какво означава наука и изкуство. Той действа само по отношение на осигуряването на храна и подслон на себе си и на близките си, като се учи бавно да изгражда по-добри инструменти за лов.
Дори култивирането на земята идва много по-късно и съвсем вероятно, когато пътищата му се пресичат с първите Духове от други планети, дошли тук, за да помогнат на тези примитивни хора да се усъвършенстват.

115 а) Според казаното току-що, Духовете, в своя произход, биха били като едни деца, невежи и неопитни, които само постепенно придобиват знанията, които им липсват, преминавайки през различните етапи на живота?
„Да, сравнението е добро. Детето-бунтар остава невежо и несъвършено. Доколко то ще се възползва зависи от по-голямата му или по-малка покорност. Но, животът на човека има един край, докато този на Духовете се простира в безкрайността.“

Важно е да се подчертае, че тези примитивни хора не знаят какво е добро или зло, като една маймуна или горила, които живеят в джунгла, които правят това, което трябва без никакви философски въпроси зад действията им.
Всъщност, за да класифицираме някой като „добър“ или „жесток“, такъв човек трябва да е наясно какви са тези неща, защото ако той не знае, че това, което прави е добро или лошо, той няма истински заслуги за доброто, нито може да бъде обвиняван в злото, което е извършил.
Когато едно куче спасява някого от опасност, то действа по инстинкт, а не по причина да прави добро.
Когато едно куче е обучено да спасява някого, кучето не прави това поради доброта в сърцето си, а защото е обучено за това.
Същото е, когато една змия или скорпион ни ухапе. Това не е желание да вършат зло, а е един инстинкт.

 1. Ще има ли духове, които ще бъдат държани вечно в долните рангове?
  „Не; всички ще станат съвършени. Те променят ранговете, колкото и дълго време да им отнеме, защото, както казахме преди, един справедлив и милостив родител не може завинаги да осъди децата си на изгнание. Можете ли да предположите, че Бог, толкова велик, толкова добър, толкова справедлив, е по-лош от вас? “

Рано или късно Духът изпитва нуждата да продължи напред. Защо? Защото небесното семенце, което той представлява, създадено от Бог, изисква прогрес.
Етапа на бунтарството ще премине.
Никой няма да прави зло завинаги.
Никоя майка или баща няма вечно да гледат любимото си дете в ниските зони на Земята. Много пъти логиката е достатъчна, но преди всичко само истинската любов може да промени нещата.

 1. От духовете зависи ли да прогресират по-бързо или по-бавно към съвършенство?
  „Разбира се. Те го достигат повече или по-малко бързо, в зависимост от желанието си да достигнат и послушанието, което свидетелстват пред Божията воля. Не се ли учи едно послушно дете по-бързо в сравнение с непокорното? “

Спомням си веднъж един приятел, който учи много време за държавни конкурси за да бъде повишен, да стане държавен работник и да спечели добра заплата. Повечето от приятелите му казваха: „Ех, какъв добър късмет имаш!“
Но той често им отговаряше: „Не е късмет, приятелю! Учих много, положих много усилия“.

Както Томас Едисън е казал някога:

„Геният – това е 1% вдъхновение и 99% пот.“
Животът се състои от избори.

 1. Могат ли духовете да деградират?
  „Не; продължавайки напред, те разбират какво е възпрепятствало тяхното съвършенство. Приключвайки един тест, Духът запазва научения урок и не го забравя. Той може да остане в едно стационарно положение, но не и да деградира. „

Това може да се разбере лесно.
Представете си, че сте в 6-ти клас в училище. Ако накрая на годината не преминете нагоре, ще започнете отначало в 6-ти клас или ще се върнете в 5-ти?
Същото е с Духовете.
Но ако човек убие, отвлече, открадне и т.н. …?
Той ще се започне отначало от същото духовно ниво, на което е бил, независимо от ранга и ще започне инкарнацията си с повече дългове за решаване, но не и на по-ниско ниво.
Представете си например Робърт Опенхаймер, човекът, разработил атомната бомба в проекта Манхатън по време на Втората световна война.
Разбира се, когато той е умрял, е трябвало да се изправи пред своите собствени морални дългове.
Какво се е случило с него след известно време в духовния свят? Би ли могъл да е изпратен на друга планета на едно примитивно ниво? Би ли могъл да се роди с едно психично разстройство тук, на Земята? Може ли да започне отначало едно ново въплъщение, правейки добро?
Само Бог знае, но каквото и да се е случило, той все още е същия интелигентен човек, с доброто и злото, което е придобил, независимо дали е инкарниран в едно тяло, което му позволява или го възпрепятства да използва интелекта си.

 1. Не може ли Бог да освободи Духовете от изпитанията, които трябва да преминат, за да достигнат първи ранг?
  „Ако Бог ги беше създал съвършени, те нямаше да са заслужили радостта от предимствата на това съвършенство. Къде би била заслугата без борбата? Освен това, съществуващото неравенство между духовете е необходимо за развитието на техните личности. Нещо повече, мисиите, които всеки дух изпълнява на различните нива на скалата на развитие, са елемент в замисъла на Провидението, за осигуряване хармонията на Вселената. „

Коментар на Кардек: Тъй като в социалния живот всички хора могат да достигнат най-високите постове, ние можем също да попитаме въпроса защо суверенът на дадена държава не превърне всеки един свой войник в генерал; защо всички подчинени служители не станат висши служители начело на отдели; защо всички студенти не са преподаватели. Но между социалния живот и живота в духовния свят съществува тази разлика: докато първият е ограничен и не винаги позволява на човека да изкачи всичките му стъпала, вторият е неограничен и предлага на всички възможността да се издигнат до най-високото ниво.

Само едно мързеливо същество дава стойност на нещата, спечелени без усилия.
Това е като при олимпийските игри, когато е счупен един рекорд или в един футболен мач, когато е необходимо голямо усилие, за да се обърне резултата.

Една популярна поговорка твърди мъдро: „Никой не отдава истинска стойност на нещата, които идват лесно и без усилия“.

 1. Всички духове ли минават по нишката на злото, за да достигнат до доброто?
  „Не по нишката на злото; по нишката на невежеството. „

Всички ли духове някога са били зли? Не е задължително, но всички те не са знаели нищо за нещата.
Еммануел в книгата на медиума Шико Шавиер, „Утешителят“, разказва:
„Исус е такъв Дух, който от ранните епохи на човешкото царство правеше усилия да върши добро“.
Така по този начин Исус избягва цикъла от последователни прераждания за разрешаване на дългове, самсара, както го наричат индусите.
Но дори Исус, с цялото си величие, който вече беше пречистен Дух, когато Земята започна да се формира преди 4 милиарда години, е започнал като един прост и невеж Дух.

 1. Защо някои духове следват пътя на доброто, а други – на злото?
  „Нямат ли те своята свободна воля? Бог не ги е създал лоши; той ги е създал прости и невежи, тоест имат толкова способност за добро, колкото и за зло. Тези, които са лоши, са станали такива по свое желание. „

Животът е съставен от избори. Каквато и да е средата на човека, той ще намери добри и лоши примери, дори под робство, бедност, богатство, власт и т.н., винаги е въпрос на избор. Намираме добро и зло навсякъде. От древни времена хората са намирали думи на мъдрост, за да ни дадат истинска представа за важността да правим добро. С времето ние получавахме все повече и повече информация за това.

 1. Как може духовете, когато са създадени и когато все още не са наясно със себе си, да се ползват от свободата на избор между добро и зло? Има ли някакви принципи в тях, някаква тенденция, която ги води към единия път, а не към другия?
  „Свободната воля се развива, когато Духът придобива самосъзнание. Не би имало повече свобода, ако изборът се определяше от причина, независима от волята на Духа. Причината не е вътре в него, тя е извън него, във влиянията, на които се отдава поради свободната си воля. Именно това се съдържа в големия емблематичен образ на падението на човека и първородния грях: някои духове се предадоха на изкушението, други се противопоставиха. “

От ранните години в човешкото царство Духът има подкрепата на духовните водачи, които разговарят с него чрез неговата съвест.
Лесно е да потвърдим този факт, защото дори сред примитивните култури ние виждаме поклонение на духовете, които им помагат да ловуват, да се лекуват, които ги защитават от враговете.
Естествено Бог не е нужно да изпраща духове от висок ранг, за да учи едни толкова примитивни духове, които са още в детството на човечеството, на елементарни неща, а такива духове, които са интелектуално достатъчно развити, за да ги научат на основните неща, които те могат да разберат.

122 а) Откъде идват влиянията върху Духа?
„От несъвършените духове, които се опитват да получат власт, да доминират над него и се радват, когато той се поддаде. Именно това е било предназначението на символа в образа на Сатаната. ”

122 б) Такова влияние върху Духа само във времето на неговото създаване ли се оказва?
„То го придружава в живота му на Дух, докато той не постигне такъв цялостен самоконтрол над себе си, че лошите се отказват от опитите да го обсебват.“

 1. Защо Бог е позволил на Духовете да поемат по пътя на злото?
  „Как смеете да търсите от Бог сметка за неговите действия? Предполагате ли, че можете да проникнете в неговия замисъл? Можете обаче да кажете следното: Божията мъдрост е в свободата на избора, която той е оставил на всеки Дух, защото по този начин всеки има заслугата на своите дела. „

Основното при този отговор не е защо Бог ни позволява или не да вършим зло, а това, че ни дава заслугата да направим правилните избори сами.
В началото примитивните хора не са могли да разберат, че има по-добър начин да правят нещата, без ненужни разрушения.
Лесно можем да видим това в следния пример:
Когато заселниците започнали да идват в Америка, те унищожили големи площи с гори, убивайки милиони животни. Това ли е бил най-добрият начин? Разбира се, че не. Но всички, които днес живеят в големите градове, които тези хора са основали като едни малки села през 17-ти и 18-ти, се оплакват от тях, че са унищожили Природата, но без да знаят за тежките проблеми, с които тези хора са се сблъскали, за които само Бог знае.
Бог използва не най-добрите, но наличните.
Такива хора не са били съвършени, но са били достатъчно смели да изпълнят задачата си със знанието и вярата, която са имали в онези дни.
Ако вие ядете месо, например, бъдете благодарни че има такива хора, с кораво сърце, които имат смелост да убият животните, които ядете, защото може би вие не бихте били достатъчно смели, за да ги убиете.

Разбира се, в бъдеще повечето от същите тези жилави хора, които в момента са вече по-развити морално, са същите, които ще се борят за опазване на Природата, за чието унищожение навремето са помагали.

Такава е мъдростта и красотата на Божиите Закони.
Иначе нашето поколение все още унищожава Природата, убива невинни животни, култивира храни чрез пестициди, използва нефтени продукти, които носят много замърсяване, ние все още използваме въглища, ние произвеждаме много пластмаси всяка година, и не намерихме начин да живеем в мир помежду си, също така все още съществува смъртно наказание в някои страни, хората все още умират от недохранване и т.н. …
С нивото на технологии, което сме достигнали, ви питам: не сме ли ние по-виновни от нашите предци от миналото, които са били по-невежи за науката и устойчивия живот, в сравнение с нас самите, които знаем какво е зло и въпреки това го вършим?

 1. Тъй като има духове, които от самото начало следват пътя на абсолютно добро и други, пътя на абсолютното зло, несъмнено между тези две крайности трябва да има много степени. Така ли е?
  „Да, със сигурност, и тези в средните класове съставляват мнозинството.“
 2. Ще могат ли духовете, тръгнали по пътя на злото, да са способни да достигнат същата степен на извисяване като другите?
  „Да, но вечността за тях ще бъде по-дълга.“

Коментар на Кардек: С тази дума – вечността – човек трябва да разбере идеята, която неразвитите Духове имат за продължителността на своите страдания, чийто край не им е даден да видят, една идея, която се възражда всеки път, когато те се провалят на едно изпитание.

 1. Достигайки върховната степен на съвършенство, Духове, които са извървели пътя на злото, имат ли по-малко заслуги от другите в Божиите очи?
  „Бог гледа еднакво на онези, които са се заблудили, и на другите и обича всички с еднакво сърце. Тези се наричат лоши, защото са се поддали. Преди това те не бяха нищо повече от просто Духове. „

Лесно можем да разберем този отговор от следното сравнение:
Представете си 2 студенти, които влизат в университета да учат медицина. Единият винаги е много добър ученик, винаги е получава най-високите оценки, винаги уважава учителите.
Другия, напротив, на него му е нужно повече време. Той трябва да повтори няколко семестъра, защото не полага много усилия, но в определен момент от живота си решава да положи повече усилия, за да се научи.
Тогава и двамата завършват университета, стават добри медици и започват да работят за доброто в рамките на своята професия.
Кой ще ги пита дали единият е бил лош ученик в първите години на студентството? Кой го интересува?

 1. Духовете равни ли са създадени по отношение на интелектуалните способности?
  „Те са създадени равни, и все пак, без да знаят откъде идват; необходимо е свободната им воля да поеме своя курс. Те напредват по-бързо или по-бавно в интелекта, както и в морала. „

Коментар на Кардек: Духовете, които са следвали пътя на доброто от самото начало, не са съвършени духове. Със сигурност те нямат лоши чувства, но трябва да придобият необходимия опит и познания, за постигане на съвършенство. Ние можем да ги сравним с деца, които независимо от добротата на естествените им инстинкти, трябва да се развиват и просветляват, и които не преминават от детството към зрелостта без един преход.

Просто, както има хора, които са добри и други, които са лоши от детството, така има и Духове, които са добри или лоши от самото начало, с основната разлика, че детето вече има напълно формирани инстинкти, докато Духът, при неговото формиране, не е нито добър, нито лош; той има всички тенденции и поема в една или друга посока, в следствие на свободната си воля.

Защо не сме всички музикални гении като Моцарт? Защо не сме всички велики футболисти? Защо всички не говорим всички чужди езици?

За да разберем нека се запитаме тези въпроси:

 • Преди колко години сме навлезли в човешкото царство?
 • Колко усилия полагаме, за да научим нещо?

Имам един приятел, който е учител в Бразилия, който ми разказа веднъж за една спиритистка среща през 2010 г., когато духовните водачи казват: „Много от тези ученици, с които работите в момента, получават своята първа възможност да се учат в училище“.

Ако видим историята на човечеството, дори и сред повечето цивилизовани страни, публичното училище за всички ученици е съвсем скорошно събитие. Така че лесно можем да твърдим, че много духове никога не са имали възможност да учат в предишните си прераждания.
Вие, които сега четете / слушате този урок, вероятно не сте имали публично достъпно училище в предишното си въплъщение.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *