1. Духовете имат ли определена, ограничена и постоянна форма?
  „За вас, не; за нас, да. Духът е, все едно, един пламък, проблясък или една ефирна искра.“
  а) Този пламък или искра има ли цвят?
  „Има оцветяване, което за вас варира от тъмен и непрозрачен цвят до един сияен цвят, като на един рубин, според Духа, който е повече или по-малко чист.“

Коментар на Кардек: Обикновено гениите биват рисувани с пламък или звезда на челото. Това е една алегория, която напомня същностната природа на Духовете. Слагат го горе на главата, защото там е центъра на интелекта.

В книгата „Еволюция в 2 Свята“, която описва сагата на еволюцията на интелигентния принцип по пътя му към човешкото царство духовния автор Андре Луис твърди следното в Глава 2:

Портрет на Духовното Тяло

За да дефинираме духовното тяло, в известен смисъл, ние трябва да разгледаме,
преди всичко, че то не е едно отражение на физическото тяло, защото в действителност
физическо тяло е това, което е отражение на духовното тяло, така както и духовното тяло крие в себе си психичното (ментално) тяло*4, което ръководи формирането на духовното тяло.

От гледна точка на формирането и функцията, с които се характеризира непосредствената сферата на действие на човека, след смъртта духовното тяло по своята дълбока същност е физическото средство с неговата електромагнитна структура, донякъде модифицирано в генетичните и в храносмилателните феномени, подчинявайки се обаче на постиженията на ума, който го управлява.

Всички изменения, които духовното тяло представя след периода „от люлка до гроб“, се потвърждават на базата на духовното поведение на съществото, което се сбогува със земната рамка, за да продължи еволюционното си пътуване в сферите на опитността.

Следователно, е ясно, че духовното тяло е живото светилище, в което безсмъртно съзнание продължава в непрекъснато проявление, отвъд гроба, в едно фино образувание, вплетено в динамични ресурси, изключително пропускливо и пластично, в чиято тъкан клетките, които са в един друг вибрационен обхват, поради вътрешно обновяваща се системата на обмен, са разпределени, повече или по-малко, във формата на колоидни частици със съответния електрически заряд като се държат в пространството според своето специфично състояние и показват морфологични състояния в съответствие с менталното поле, към което се приспособяват.

Важно е да се отбележи, че ние, обикновените духове на Земята, не виждаме самия Дух, който е описан като една малка звезда. Духът трябва да агрегира флуидна материя от планетата и да формира своя периспирит, за да може да бъде видян.

Духът често е описван в различни книги от различни религии.

Бихме искали да цитираме описание от книгата на Андре Луис „Работници на Вечния Живот“, психографирана от медиума Шико Шавиер, където се описва един много развит Дух, който е от висши сфери и трябва да стане видим. Той е описан като слънце, което приема човешка форма по време на процеса на агрегация на флуидната материя.

Важно е също да се обясни, че злите духове нямат такава сила да излъчват светлина. Те винаги са заобиколени от един ореол тъмнина.

 1. На духовете отнема ли им време за да пътуват през космоса?
  „Да, но го правят с бързината на мисълта.“

а) Мисълта не е ли самата душа, която се придвижва?
„Когато мисълта е някъде, душата също е там, тъй като душата е тази, която мисли. Мисленето е едно свойство.“

Историята е записала много преживявания на опитности извън тялото, когато Духът на човека отива бързо до някъде. Един Дух от висока степен, освободен от материята, лесно може да отиде до всяко място, където поиска мигновено.

 1. Когато един Дух, се придвижва от едно място на друго, той наясно ли е с разстоянието, което изминава, и пространствата, които пресича, или внезапно бива транспортиран до мястото, което иска да отиде?
  „Случва се и едното и другото. Духът може, ако желае, изцяло да получи знание за разстоянието, но също усещането за това разстояние може да изчезне напълно в зависимост от неговата воля, както и от неговата повече или по-малко пречистена природа.“
 2. Материята представлява ли пречка за Духовете?
  „Никаква пречка; те преминават през всичко. Въздухът, земята, водата и дори огънят са еднакво достъпни за тях.“

Въпреки това, много Духове са толкова материализирани, че си мислят, че се нуждаят от някой въплътен, който да им отвори вратите, за да може Духът да влезе или да напусне мястото. Такива ситуации често се описват на Спиритистки срещи в помощ на духовете в нужда.

Пример от Срещите по Духовно Подпомагане е историята на един Дух, който желаеше да обиколи целия свят, и каза, че трябва да влезе в самолетите, за да отиде, където пожелае. Ако той имаше както необходимите знания, така и моралните завоевания, той просто би могъл да пожелае да отиде на това или онова място и щеше да се озове там.

Алтиво, президентът и основател на Спиритистки Център Леон Денис, каза веднъж, че обикновените духове се нуждаят от разрешение, за да посещават различни страни, защото съществуват и духовни бариери.

 1. Духовете имат ли дарът на вездесъщие/повсеместност? С други думи: може ли един Дух да бъде разделен, или може ли той да съществува на много точки едновременно?
  „Не може да има разделение на един и същи Дух; но всеки от тях е един център, който излъчва към различни страни. Това е, което прави един Дух да изглежда сякаш е на много места едновременно. Виждате ли слънцето? То е само едно. И все пак то излъчва във всички посоки и пренася лъчите си на много далеч. И все пак то не се разделя.“

а) Всички духове ли излъчват с еднаква сила?
Съвсем далеч са от това. Тази сила зависи от степента на чистота на всеки от тях. „

Всеки Дух е една неделима единица, но всеки може да отправя мислите си на различни страни, без да се разделя за тази цел. Единствено в този смисъл трябва да се разбира дарбата на повсеместността, приписвана на Духовете. Това, което се случва с тях, е същото, което се случва с една искра, която проектира яснотата си далеч и може да бъде възприета от всички точки на хоризонта; или, още какво се случва с един човек, който без да променя мястото си и без да бъде разделен, излъчва заповеди, сигнали и движение до различни точки.

В книгата „Спомени на Един Самоубиец“, психографирана от Ивон Перейра, е описан следния интересен епизод:

Един от основните духовни водачи на болницата, който посрещаше самоубийците в една Духовна колония над Португалия и Испания, разговаряше с тях. Там имаше духове от няколко страни, които говореха на няколко езика: португалски, испански, галего и др.

Това е един добър пример как развитите духове излъчват мислите си.

ПЕРИСПИРИТ

 1. Правилно ли е да се каже, че Духът няма покритие или, както някои твърдят, винаги е обгърнат в някаква субстанция?
  „Една субстанция го обгръща, за очите ви тя е като пара, и все пак за нас тя е достатъчно груба; макар да е достатъчно ефирна, за да може духа да се издигне в атмосферата и да се транспортира, където иска.”

Коментар на Кардек: Около семето на един плод се намира обвивка наречена перисперм; по същия начин една субстанция, която за сравнение може да бъде наречена периспирит, служи като обвивка за самия Дух.

Вижте краткия видео урок в Ютуб -Дух, Периспирит и Тяло:

 1. Откъде Духът получава своята полуматериална обвивка?
  „От вселенския флуид на всяка планета, поради което той не е еднакъв във всички светове. Преминавайки от един свят в друг, Духът променя своята обвивка, все едно сменя дрехи.“

а) Тогава, когато Духове, обитаващи по-висши светове, идват при нас, те приемат ли един по-груб периспирит?
„Необходимо е да се облекат във вашата материя, вече сме го казали.“

 1. Има ли полуматериалната обвивка на Духа определени форми и можем ли ние да я възприемем?
  „Тя има формата, която Духът иска. Ето така тя ви се появява понякога, било то насън или в будно състояние, и тя може да придобие видима, дори осезаема форма.“

Това обяснява колко духове, независимо дали зли или добри, показват себе си като орли, змии, вълци и т.н. …

Пример пояснение на този отговор: Медиумът Дивалдо Франко среща „бог“ Хуракан в Коатепек


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *