ГЛАВА IV Жизнен Принцип
ОРГАНИЧНИ И НЕОРГАНИЧНИ СЪЩЕСТВА

Коментар на Кардек: Органичните същества са тези, които имат в себе си един източник на дейност, който произвежда у тях феномена на живота. Те се раждат, растат, възпроизвеждат се сами и умират. Те са снабдени със специални органи за изпълнение на различните житейски действия, органи, които са адаптирани за нуждите им и за собственото им самосъхранение. Този клас включва хора, животни и растения.
Неорганични същества са всички онези, на които им липсва жизненост, нито имат собствени движения и които се формират само от агрегацията на материята. Такива са минералите, водата, въздухът и т.н.

 1. Една и съща ли е силата, която съединява елементите на материята в органичните и неорганичните тела?
  „Да, законът на привличането е един за всички.“

Каква сила е това? Само гравитацията ли е? Не. Това не може да бъде само една материална сила, а е една елементарна основна сила, която задвижва всички нас, от интелигентния принцип до Ангела, да вървим напред, да напредваме, да живеем заедно и да си помагаме взаимно. Ние не сме създадени за да живеем като острови далеч един от друг, а като същества в общност, които се нуждаят един от друг, за да продължат напред.

И онзи, който твърди: „нямам нужда от никого“, забравя, че всичко необходимо за неговото съществуване се дава от другите. Ако живеете на един самотен остров, може и да не се нуждаете от един човек от плът и кръв, който да ви помогне, но хиляди животни, растения и духове в служба на природата ще осигурят това, което ви е необходимо, за да оцелеете.

Какво е името на такъв един закон, който ни тласка да живеем заедно? Това е Любовта, основната и изначална любов.

 1. Има ли разлика между материята на органичните тела и материята на неорганичните тела?
  „Материята е винаги е една и съща, но в органичните тела тя е оживотворена“.
 2. Каква е причината за оживяването на материята?
  “Нейното обединяване с жизнения принцип.“
 3. Жизненият Принцип пребивава ли в някой конкретен агент или той е просто едно свойство на организираната материя? Накратко, той следствие или причина е?
  „Той е и двете. Животът е едно следствие, дължащо се на действието на един агент върху материята. Този агент, без материята, не е живот, така както и материята не може да оживее без този агент. Той дава живот на всички същества, които го поглъщат и усвояват.“

Какъв е този жизнен принцип? Как работи? Само Бог и Духовете от Висш Ранг знаят.
Според учението на духовните водачи, този жизнен принцип се взима от планетата, където ще бъдем родени. Това е всичко, което знаем досега.

 1. Видяхме, че духът и материята са два съставни елемента на Вселената. Жизненият Принцип трети елемент ли е?
  „Това несъмнено е един от елементите, необходими за изграждането на Вселената, но той също произхожда от модифицирана вселенска материя. За вас това е един елемент като кислород и водород, които въпреки това не са примитивни елементи, тъй като всичко това произтича от един единствен принцип.“

64 а) – Изглежда, че от това произтича, че жизнеността не се дължи на един различен примитивен агент, а в специално свойство на вселенската материя, поради определени модификации на тази вселенска материя?
„Това е едно следствие от това, което казахме.“

Ние знаем, че всичко, което съществува във Вселената, е направено от интелигентни принципи. Но ние не знаем кое е това, което е необходимо, за да ги накараме да осигурят живота, такъв какъвто го знаем.

 1. Жизненият Принцип намира ли се в някое от телата, които познаваме?
  „Той има своя източник във вселенския флуид. Това е това, което вие наричате магнетичен флуид, или оживотворен електрически флуид. Това е посредникът, връзката между Духа и материята. „
 2. Еднакъв ли е Жизненият Принцип за всички органични същества?
  „Да, но модифициран според видовете. Именно Жизненият Принцип им дава движението и активността и ги отличава от инертната материя, защото движението на материята не е живот. Материята бива задвижвана, тя не инициира движението.“

Този жизнен принцип съществува по такъв начин, че когато ние се преродим, вземаме част от него според нашия план на живот.
Например: тези, които ще бъдат атлетични, които ще работят в трудни задачи като строители и др. тежки професии, те поемат много жизнен флуид, когато тялото им е било формирано, по такъв начин, че без значение дали външно изглеждат силни, дебели или слаби, те имат една силна способност да вършите много трудни задачи, без да се разболяват или изтощават по един опасен начин.
Тези, които ще имат една интелектуална дейност, често се нуждаят от по-малко жизнен принцип. Не можем да кажем, че този или онзи човек има повече или по-малко жизнен принцип от някой друг. Това не зависи от това как изглежда човека, а от плана му на прераждане.
Ние виждаме много хора, които лесно се уморяват от задачи и други, които никога не изглеждат уморени. Това има връзка с количеството получен жизнен принцип, с което е зареден човека.

 1. Жизнеността един постоянен атрибут на жизнения агент ли е или тя се развива само чрез функционирането на органите?
  „Тя се развива само с тялото. Не казахме ли, че този агент без материя не е живот? Съюзът на двете е необходим, за да се създаде живот.“

67 а) Може ли да се каже, че жизнеността е в латентно състояние, когато жизнения агент не е свързан с тялото?
„Да, точно така.“

Да предположим, че тялото, независимо дали е тяло на животно, растение или човек, е като една машина, например като робот.
Каква трябва да представлява жизнения флуид? Електричеството, което го кара да започне да функционира.

Коментар на Кардек: Наборът от органи на едно тяло представлява един своеобразен механизъм, който получава импулси от вътрешната активност или жизнения принцип, който пребивава сред тях. Жизнения принцип е движещата сила на органичните тела. В същото време, когато жизненият агент придава импулс на органите в които пребивава, действието на тези органи се развива и поддържа активността на жизнения принцип, почти както при триенето, което развива топлина.

ЖИВОТ И СМЪРТ

 1. Каква е причината за смъртта на органичните същества?
  „Изтощение на органите.“

68 а) Може ли смъртта да се сравни със спирането на движението на една машина, която е излязла извън строя?
„Да, ако машината е сглобена неправилно, движението спира; ако тялото е болно, животът изгасва.“

Можем да сравним смъртта с това, което се случва с играчката робот, когато вече няма електричество, което да го задвижва.

 1. Защо едно нараняване на сърцето причинява смърт по-бързо от нараняването на други органи?
  „Сърцето е една машина на живота, но все пак не е единственият орган, чието нараняване причинява смърт. То е само едно от съществено важните неща.“
 2. Какво става с материята и жизнения принцип на органичните същества, когато умират?
  „Инертната материя се разлага и ще образува нови организми. Жизненият принцип се връща към общата маса на вселенския флуид, от която е дошъл.”

Тук можем да видим същността на думите, казани от Лавоазие: „в природата нищо не се губи, нищо не се създава, всичко се трансформира“.

Коментар на Кардек: След като органичното същество е мъртво, елементите, които го съставят, претърпяват нови комбинации, в резултат на което се създават нови същества, които черпят от вселенския източник принципа на живот и дейност, поглъщат го и го асимилират, за да го върнат отново в този източник, когато престанат да съществуват.
Органите са импрегнирани, така да се каже, с този жизнен флуид и този флуид придава на всички части на организма една дейност, която ги поставя в комуникация помежду си, в случаите на определени наранявания, и нормализира моментно нарушените функции. Но когато съществените елементи за функционирането на органите са унищожени или много дълбоко променени, жизнения флуид става неспособен да предава движението на живота към тях и съществото умира.

Органите на едно тяло по необходимост реагират един върху друг, повече или по-малко: в резултат на това реципрочно действие се създава хармонията на цялото формирано от тях. Ако тази хармония е унищожена по каквато и да е причина, тяхното функциониране спира, както при движението на една машина, чиито основни части са в разбъркани. Като например един часовник, който е износен или е претърпял един инцидентен удар, при който задвижващата сила е безсилна да започне да върви отново.

В един електрически уред ние получаваме една по-точна картина на живота и смъртта. Това устройство, както всички тела на Природата, съдържа латентно електричество. Електрическите явления обаче не се случват, докато флуида не бъде пуснат в действие от една специална причина. Тогава човек може да каже, че устройството е живо. Когато причината за дейността спре да действа, явлението престава: устройството се връща в състояние на инертност. Следователно органичните тела са един вид батерии или електрически устройства, при които активността на флуида определя феномена на живота. Прекратяването на тази активност причинява смърт. Количеството жизнен флуид не е абсолютно при всички органични същества. То варира в зависимост от вида и не е постоянен, нито при всеки индивид, нито при индивидите от даден вид. Някои са, така да се каже, наситени с този флуид, докато други го имат просто в достатъчно количество. За това при някои хора, при които жизнения флуид е по някакъв начин свръх изобилен, то живота е по-активен и по-устойчив.

Количеството жизнен флуид може да свърши. Той може да стане недостатъчен за запазването на живота, ако не се поднови чрез поглъщането и асимилацията на веществата, които го съдържат. Жизнения флуид се предава от един индивид на друг. Онзи, който го има най-много, може да го даде на онзи, който има по-малко и в определени случаи удължава живота, който гасне.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *