Днес повечето хора изпитват трудности да се справят с духовния свят. Мнозина все още палят свещи за любимите си светци. Но всичко това, макар и уважително, характеризира нашата материалност.

Тази истина е добре илюстрирана в следния текст на автора Ричард Симонети от книгата „От другата страна на улицата“

Глава 36 Магически средства

Доктор Лусио Сантош, спиритистки лекар, посети една скромна институция на Умбанда (религиозна практика, смесица от Католицизъм и Спиритизъм) , където мулата Кириньо, един Дух много известен с изцеленията, които изпълняваше, оказваше внимание на една огромна клиентела, проявявайки се чрез медиумна психофония. Застанал редом до медиума, той съпътстваше внимателно рецептите , където често повтаряше следните напътствия:

„Домът ви е бил нападнат от дисбалансирани духове. За да се освободите от тях следвайте следните препоръки:
За защита къпете се всеки ден в продължение на един месец с посочените билки. Останете във водата 20 минути, поддържайки мисълта си в молитва, молейки Бог да ви помогне да се приспособите към Неговата Воля…“

„Лично почиствайте ежедневно цялата къща, слагайки боклука в чувал за боклук и го отнесете, вървейки пеш край поток в покрайнините на града, а след това го изхвърлете…“

„Пийте в продължение на три месеца флуидизирана вода на нашите събирания…“

„Опушвайте с аромати*1 два пъти седмично като повтаряте на глас двадесет и третия псалм на Давид.“

*1 – опушването е стара африканска религиозна традиция за „почистване“ на къщата от лоши флуиди, в която процеса се прави чрез горене на 7 билки.

След края на сесията лекарят помоли да говори с Кириньо. Вече насаме с него в съседната стая, в присъствието единствено на няколко сътрудника, той подчерта своето недоумение:Вашите рецепти не ми се струват рационални. В тях има една странна смесица от разумни напътствия и абсолютно безобидни суеверни практики. Разкривайки изненадваща ерудиция, Духът Благодетел търпеливо отговори:

– Вашите съображения са справедливи. Имайте предвид обаче, че ако действахме по идеални стандарти, тук щяхме да имаме един медицински или психологически кабинет. Консултираните не търсят това. Повечето са изчерпали възможностите на Човешката Наука и са дошли да търсят магически средства. Ние знаем, че проблемите, които ги измъчват са свързани по същество с физическа и ментална недисциплинираност. Ако обаче се ограничим да им кажем само това, те ще си тръгнат разочаровани…

Усмихнат и добронамерен Кириньо завърши:

– Ето защо препоръчваме защитната баня, която не защитава никого, но има лечебни свойства. Но приемайки, че ще имат полза, те ще реагират благосклонно. В същото време молитвата, като вътрешно поведение по време на потапянето, ги приучава на навика да търсят свързване с Духовността. Флуидизираната вода има призната терапевтична стойност, но това, което ще подейства по-адекватно е присъствието на заинтересованите на нашите срещи, когато дойдат да я търсят, получавайки ценни разяснения на лекциите.

Опушването няма друго свойство освен да прогони насекомите, но ще провокира благоприятна реакция, като си представят, че отблъскват злите Духове; а що се отнася до повтарянето на 23ти псалм на Давид, те ще си спомнят величието на Бог, преодолявайки съ-настройката си към агентите на сенките. Събирането на боклукa няма друго значение освен почистването на физическата среда, но вървенето на чист въздух ще им бъде изключително полезно, предлагайки им благословено упражнение … Разбирате ли, Докторе?

– Да, в името на това да помогнете на консултираните, в тяхното търсене на магически средства, вие им предлагате нещо по-веществено, което ефективно ще им помогне да преодолеят проблемите си… Въпреки това, забелязвам, че в организации подобни на тази, Духовете не разкриват на съветниците тази загриженост и скришно подтикват консултираните към промяна в поведението. Те дори са от земни по-земни.

– Това е така, защото много често на тези съветници им липсват насоки. Те се движат в същата област на разсъждения непосредствено до консултираните. Но в крайна сметка ще научат, че ако наистина искат да помогнат, не може да се ограничават просто да плашат мухите на далеч. Те трябва да научат своите ученици да лекуват собствените си рани…


Днес, както винаги, пречистващите магически сили на религиозните ритуали привличат тълпите…. Винаги е по-лесно да се опрете за помощ на това, което е осезаемо и непосредствено, отколкото да се подчинявате на дисциплините, способни да насърчават едно стабилно физическо здраве и един непоклатим духовен баланс.
В тази връзка духовните фаланги, свързани с процесите на еволюция в нашия свят, търпеливо повтарят своите уроци, докато не научим елементарния принцип, че нашето благополучие зависи изключително от нас самите…

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *